11 januari 2022

Motor van de zaak door investeringsaftrek aantrekkelijk

Door gebruik te maken van een fiscale regeling genaamd de investeringsaftrek, hoeft u als ondernemer mogelijk minder belasting te betalen. De investeringsaftrek maakt het namelijk mogelijk om bepaalde investeringen af te trekken van de winst. Meestal zelfs nog voordat er belasting over deze winst betaald moet worden. Heeft u een motor en bent u benieuwd of de motor van de zaak kan en hoe dit precies werkt? Lees dan zeker verder, want wij leggen u alles uit over de investeringsaftrek voor uw motor.

Investeringsaftrek motor

Er zijn drie verschillende soorten investeringsaftrek, namelijk de kleinschaligheidsinvesteringsaftrek, de energie-investeringsaftrek en de milieu-investeringsaftrek. In deze blog focussen we specifiek op de investeringsaftrek met betrekking tot een motor op de zaak, oftewel motor investeringsaftrek. We kunnen ons namelijk voorstellen dat u zich afvraagt of de investeringsaftrek ook geldt wanneer u een motor van de zaak koopt. Voor meer informatie over de investeringsaftrek met betrekking tot de besloten vennootschap, kunt u overigens in onze blog investeringsaftrek bv lezen.

Alles over de motor kleinschaligheidsaftrek

Hoewel investeringen in een auto van de zaak uitdrukkelijk zijn uitgesloten van de kleinschaligheidsinvesteringsaftrek, geldt dat niet voor investeringen in een motor van de zaak. De kosten van een motor mogen worden afgetrokken van de winst, indien u deze motor zakelijk gebruikt. Dit betekent dat de motor onder kleinschaligheidsaftrek valt. U moet wel een goede motivatie hebben voor de investeringsaftrek van de motor. Dit kan bijvoorbeeld zijn dat u sneller op kantoor of bij klanten bent, aangezien u minder last heeft van files. U moet er wel rekening mee houden dat een inspecteur u kritische vragen kan gaan stellen. Bovendien moet het aannemelijk zijn dat u de motor daadwerkelijk voor zakelijke kilometers gebruikt. Dit is bij klusjesmannen bijvoorbeeld niet heel aannemelijk.

Er kan maximaal 28% van de aanschafprijs van de motor in aftrek worden gebracht van de winst. Dit is afhankelijk van het bedrag dat een onderneming in totaal heeft geïnvesteerd in een jaar. Indien u heeft geïnvesteerd in een elektrische scooter of motor, kan er daarnaast nog gebruik worden gemaakt van de milieu-investeringsaftrek en de willekeurige afschrijving op milieu-investeringen. Tot slot zijn ook de kosten van benodigde kleding (motorpak, helm, laarzen) binnen redelijke grenzen aftrekbaar binnen de motor kleinschaligheidsaftrek.

Motor investeringsaftrek regelen met een professional

Voor advies over de motor investeringsaftrek en hoe dit precies allemaal werkt, kunt u het beste een professional inschakelen. Zo weet u precies waar u aan toe bent en komt u niet achteraf voor verrassingen te staan. Met persoonlijk advies op maat worden al uw wensen beantwoord en kunt u met een gerust hart een motor op de zaak aanschaffen.

Niet alleen een motor op de zaak?

Hopelijk zijn uw belangrijkste vragen over de investeringsaftrek van uw motor inmiddels beantwoord. Bent u echter ook geïnteresseerd in andere soorten investeringsaftrek, omdat u bijvoorbeeld nog andere zaken heeft die u wil aanschaffen? Lees dan ook bijvoorbeeld de blogs investeringsaftrek omtrent gebouwen en investeringsaftrek aanschaf software. Een motor van de zaak is immers niet het enige wat valt onder deze aftrek regeling.

Deel dit bericht

Altijd op de hoogte blijven?

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief

Waar kunnen we u mee helpen?

Actuele berichten