11 januari 2022

Investeringsaftrek voor bv

Er zijn verschillende regelingen waarmee u als ondernemer geld kunt besparen. De investeringsaftrek is hier een van. Ook besloten vennootschappen (bv’s) kunnen gebruikmaken van deze regeling. Wij van Vranken Hattu geven u graag wat meer informatie over de investeringsaftrek voor een bv. We leggen u uit wat de investeringsaftrek precies inhoudt, welke soorten investeringsaftrek er zijn en hoe hoog de investeringsaftrek is.

Wat houdt de investeringsaftrek voor een bv in?

De investeringsaftrek is een fiscale regeling die voordelig kan zijn voor ondernemers met een besloten vennootschap. Dankzij deze regeling is het namelijk mogelijk om bepaalde investeringen in bedrijfsmiddelen af te trekken van de winst, voordat er belasting over deze winst wordt betaald. Dit betekent dus dat er uiteindelijk minder belasting betaald hoeft te worden. Over het algemeen geldt dat de bv gebruik mag maken van de investeringsaftrek als de bv in Nederland is gevestigd en belastingplichtig is.

Soorten investeringsaftrek

Er zijn verschillende soorten bv investeringsaftrek, aangezien er voor iedere soort investering andere regels gelden. In Nederland zijn er drie soorten investeringsaftrek. We zullen deze soorten benoemen en kort toelichten.

Kleinschaligheidsinvesteringsaftrek

De kleinschaligheidinvesteringsaftrek (KIA) betreft investeringen in algemene bedrijfsmiddelen, dingen die worden gebruikt voor het uitvoeren van werkzaamheden. Denk hierbij aan laptops, computers, gereedschap, meubilair enzovoorts. Lees hier meer over bijvoorbeeld investeringsaftrek software. Niet iedere bv en niet iedere investering in algemene bedrijfsmiddelen komt in aanmerking voor de KIA. Er gelden namelijk bepaalde eisen en minimale investeringsbedragen.

Energie-investeringsaftrek

Als ondernemer met een bv kunt u ook eventueel gebruikmaken van de energie-investeringsaftrek (EIA), namelijk wanneer u investeert in duurzame energie en energiebesparende bedrijfsmiddelen. Dit is bijvoorbeeld het geval als er zonnepanelen worden geïnstalleerd of wanneer het bedrijfspand volledig energieneutraal wordt gemaakt. Om gebruik te kunnen maken van de energie-investeringsaftrek moet u uiteraard ook weer aan bepaalde eisen voldoen.

Milieu-investeringsaftrek en VAMIL

De Milieu-investeringsaftrek (MIA) is bedoeld voor investeringen die bijdragen aan een beter milieu, zoals een kas voor biologische teelt of speciale stallen. De milieu-investeringsaftrek kan worden gecombineerd met de kleinschaligheidsinvesteringsaftrek, maar niet met de energie-investeringsaftrek. Het is dus belangrijk om goed te bedenken uit welke twee regelingen u het meeste voordeel haalt. Hier kunnen wij u bij helpen.

Hoogte van de investeringsaftrek

De hoogte van de bv investeringsaftrek is een bepaald percentage van de gedane investering in een boekjaar. Het bedrag van de investeringsaftrek is dus afhankelijk van het geïnvesteerde bedrag. De hoogte van de percentages worden jaarlijks gewijzigd door de minister. Meestal geldt wel: hoe hoger de investering, hoe lager het percentage.

Deel dit bericht

Altijd op de hoogte blijven?

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief

Waar kunnen we u mee helpen?

Actuele berichten