11 januari 2022

Investeringsaftrek software

Als ondernemer moet u allerlei investeringen maken en daarnaast ook nog eens veel belastingen afdragen. De overheid heeft daarom een regel bedacht om de financiële druk op ondernemers iets minder hoog te leggen. Wanneer u voor uw bedrijf investeringen maakt, mag u namelijk gebruikmaken van de investeringsaftrek. Hierdoor hoeft u minder belasting te betalen. Maar op welke investeringen geldt deze aftrek allemaal? Kunt u ook gebruikmaken van de investeringsaftrek als u investeert in software? Wij vertellen u graag meer over investeringsaftrek software.

Wat houdt investeringsaftrek precies in?
De investeringsaftrek is een fiscale regeling die het mogelijk maakt om bepaalde investeringen in bedrijfsmiddelen af te trekken van de winst, voordat hier belasting over moet worden betaald. Dankzij de investeringsaftrek hoeft u dus uiteindelijk minder belasting te betalen. Er zijn verschillende soorten investeringsaftrek, namelijk de kleinschaligheidsinvesteringsaftrek, de energie-investeringsaftrek en de milieu-investeringsaftrek en VAMIL. Heeft u een besloten vennootschap? Lees dan meer over investeringsaftrek bv.

Software investeringsaftrek

Investeringen in software kunnen vaak hoog oplopen. Het is daarom belangrijk om te weten of ook voor deze investeringen een investeringsaftrek kan worden geclaimd. Bij software investeringen kunt u eventueel in aanmerking komen voor de kleinschaligheidsinvesteringsaftrek, oftewel de KIA. Dit is het geval als u tenminste de economische eigendom van de software heeft verkregen. Dat houdt in dat u als koper verantwoordelijk bent voor het risico van waardeverandering en het tenietgaan van de software. Denk bijvoorbeeld aan veroudering of beschadiging van de software. Bij standaard softwarepakketten waarvoor een eenmalige koopsom betaald wordt, wordt het risico meestal bij de koper neergelegd, zodat de koper de KIA kan claimen.

Bij software op maat ligt het net iets anders. Heeft u software specifiek op maat laten maken en betaalt u in één keer de ontwikkelingskosten voor deze software? Dan is het wel of niet krijgen van een investeringsaftrek afhankelijk van de partij die het auteursrecht op de software krijgt. Bent u (de opdrachtgever) degene die het auteursrecht krijgt, dan komt u in aanmerking voor de investeringsaftrek. U wordt dan namelijk de eigenaar van het bedrijfsmiddel. Mocht het auteursrecht bij de softwareleverancier liggen, dan is het niet helemaal zeker of u investeringsaftrek ontvangt. Het ligt er dan maar net aan hoe de software in uw bedrijf gebruikt gaat worden.

Vranken Hattu staat voor u klaar
Hopelijk heeft u wat meer inzicht gekregen in software investeringsaftrek. Wilt u ook graag meer weten over investeringsaftrek met betrekking tot andere investeringen? Lees dan ook onze blogs over investeringsaftrek motor en investeringsaftrek gebouwen. Als u nog ander vragen heeft of hulp kunt gebruiken bij het aanvragen van uw investeringsaftrek, schroom dan niet om contact met ons op te nemen. De specialisten van Vranken Hattu staan voor u klaar en helpen u op weg!

Deel dit bericht

Altijd op de hoogte blijven?

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief

Waar kunnen we u mee helpen?

Actuele berichten