11 januari 2022

Investeringsaftrek software: hoe werkt dat precies?

Ondernemers worden vaak geconfronteerd met aanzienlijke investeringen die variëren van fysieke bedrijfsmiddelen tot digitale oplossingen zoals software. Deze investeringen kunnen snel oplopen en aanzienlijke financiële verplichtingen met zich meebrengen. Hier komt de investeringsaftrek in beeld als een potentiële financiële verlichting. Maar geldt dat ook voor een software investeringsaftrek? Wij vertellen u graag meer over de investeringsaftrek voor software zodat u optimaal kunt profiteren van de beschikbare fiscale voordelen.

Welke uitgaven komen in aanmerking voor investeringsaftrek?

De investeringsaftrek is een fiscale regeling waarmee bepaalde investeringen in bedrijfsmiddelen van de winst kunnen worden afgetrokken vóór belastingbetaling. Dit resulteert in een lagere uiteindelijke belastingbetaling. Er zijn diverse types investeringsaftrek zoals kleinschaligheidsinvesteringsaftrek, energie-investeringsaftrek, milieu-investeringsaftrek en VAMIL. Heeft u een besloten vennootschap? Lees dan meer over investeringsaftrek bv.

Investeringsaftrek op software claimen

De kosten van software als bedrijfsmiddel kunnen vaak hoog oplopen. Het is dan ook cruciaal om te begrijpen of ook voor deze investeringen een investeringsaftrek kan worden geclaimd. Bij software investeringen kunt u eventueel in aanmerking komen voor de kleinschaligheidsinvesteringsaftrek, oftewel de KIA.

Kleinschaligheidsinvesteringsaftrek (KIA)

De KIA is van toepassing op investeringen, zoals software, die als bedrijfsmiddel worden aangemerkt. De hoogte van de aftrek varieert per jaar en bedraagt in 2023:

InvesteringKleinschaligheidsinvesteringsaftrek
niet meer dan € 2.600 0%
€ 2.601 t/m € 63.716   28% van het investeringsbedrag
€ 63.717 t/m € 117.991              € 17.841
€ 117.992 t/m € 353.973€ 17.841 verminderd met 7,56% van het deel van het investeringsbedrag boven de € 117.991
meer dan € 353.9730%

Software kleinschaligheidsaftrek

Eigenaar van de software

Er zijn echter specifieke criteria waaraan voldaan moet worden om software in aanmerking te laten komen voor KIA. U hoort namelijk de economische eigendom van de software te verwerven. Dat houdt in dat u als koper verantwoordelijk bent voor het risico van waardeverandering en het eventuele tenietgaan van de software. Dit kan bijvoorbeeld ontstaan door veroudering of beschadiging van de software. In het geval van standaard softwarepakketten waarbij een eenmalige aankoopsom wordt betaald, ligt het risico meestal bij de koper, waardoor deze de software kleinschaligheidsaftrek kan aanvragen.

Uitzondering: indien er sprake is van een periodieke licentievergoeding voor de aanschaf en het gebruik van de software, geldt de ‘huuranalogie’. Dit houdt in dat de periodieke betalingen weliswaar fiscaal aftrekbaar zijn, maar niet worden beschouwd als de aanschaf van een bedrijfsmiddel. In dit geval is er geen recht is op investeringsaftrek voor software.

Software op maat

Investeringsaftrek voor software op maat ligt net iets anders. Heeft u software specifiek op maat laten maken en betaalt u in één keer de ontwikkelingskosten voor deze software? Dan is het wel of niet krijgen van een investeringsaftrek afhankelijk van de partij die auteursrecht op de software krijgt. Als opdrachtgever komt u in aanmerking voor investeringsaftrek op software als u het auteursrecht krijgt, aangezien u dan eigenaar wordt van het software bedrijfsmiddel. Wanneer het auteursrecht echter bij de softwareleverancier ligt, is het onzeker of u op de software investeringsaftrek kunt krijgen. Dit is afhankelijk van hoe deze precies binnen uw bedrijfsactiviteiten zal worden gebruikt.

Vranken Hattu staat voor u klaar

Hopelijk heeft u wat meer inzicht gekregen over software investeringsaftrek. Wilt u ook graag meer weten over de investeringsaftrek met betrekking tot andere investeringen? Lees dan ook onze blogs over investeringsaftrek motor en investeringsaftrek gebouwen. Als u nog ander vragen heeft of hulp kunt gebruiken bij het aanvragen van uw (software) investeringsaftrek, schroom dan niet om contact met ons op te nemen. De specialisten van Vranken Hattu staan voor u klaar en helpen u graag op weg!

Deel dit bericht

Altijd op de hoogte blijven?

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief

Waar kunnen we u mee helpen?

Actuele berichten