25 januari 2022

Investeringsaftrek op gebouwen: dit moet u weten

Wellicht bent u al bekend met de fiscale regeling genaamd investeringsaftrek, een mogelijkheid voor ondernemers om specifieke investeringen van de winst af te trekken voordat belasting hierover verschuldigd is. We zullen daarom niet uitgebreid ingaan op de algemene regels. In deze blog willen wij u echter graag meer informatie verstrekken over investeringsaftrek met betrekking tot gebouwen. We hebben namelijk gemerkt dat er veel vragen zijn rondom de investeringsaftrek op gebouwen. Daarom willen we de belangrijkste informatie op dit gebied voor u samenvatten. Overweegt u om een (bedrijfs)pand aan te schaffen en vraagt u zich af of u deze investering gedeeltelijk kunt aftrekken van de winst? Dan nodigen we u uit om verder te lezen.

Wanneer heeft u recht op investeringsaftrek bedrijfspand?

Indien u een pand aanschaft om daarin uw onderneming te vestigen, komt u mogelijk in aanmerking voor investeringsaftrek. De aankoop van een bedrijfsruimte is namelijk een investering ten behoeve van uw bedrijf. In dit geval spreken we dus over investeringsaftrek voor een bedrijfspand. Wanneer u een pand koopt en slechts een deel ervan inbrengt in uw ondernemingsvermogen, heeft u alleen recht op investeringsaftrek voor gebouwen voor dat specifieke deel. De grond waarop het bedrijfspand zich bevindt valt er niet onder. Bevindt de werkruimte zich in uw eigen woning? Dan heeft u alleen recht op investeringsaftrek voor uw bedrijfspand als deze ruimte uitsluitend wordt gebruikt voor bedrijfsvoering. Het is niet mogelijk om investeringsaftrek te krijgen voor woonhuizen (bron: Belastingdienst).

Kleinschaligheidsinvesteringsaftrek bij investeren in gebouwen

Een investering in gebouwen kan worden geschaald onder investeringen in bedrijfsmiddelen – denk ook aan machines, apparatuur, transportmiddelen en inventaris. Dit betekent dat wanneer u een bedrijfspand aanschaft, u mogelijk recht hebt op de kleinschaligheidsinvesteringsaftrek (KIA). In 2023 geldt dat er een bedrag tussen € 2.601 en € 353.973 moet worden geïnvesteerd in bedrijfsmiddelen om in aanmerking te komen voor de kleinschaligheidsinvesteringsaftrek. Het is niet alleen mogelijk om investeringsaftrek op gebouwen voor de aankoop van een pand te krijgen, maar bijvoorbeeld ook voor belangrijke verbouwingen in gehuurde gebouwen. Lees in deze blog meer hierover.

Tabel kleinschaligheidsinvesteringsaftrek 2023

InvesteringKleinschaligheidsinvesteringsaftrek
niet meer dan € 2.6000%
€ 2.601 t/m € 63.71628% van het investeringsbedrag
€ 63.717 t/m € 117.991€ 17.841
€ 117.992 t/m € 353.973€ 17.841 verminderd met 7,56% van het deel
van het investeringsbedrag boven de € 117.991
meer dan € 353.9730%

Deskundig advies omtrent investeringsaftrek op gebouwen en andere zaken

We hopen dat u nu een helder beeld heeft van hoe investeringsaftrek voor gebouwen werkt en of u hiervoor in aanmerking komt. Als u nog vragen heeft over hoe de investeringsaftrek voor uw bedrijfspand toegepast kan worden bij de aankoop, of als u assistentie nodig heeft bij het aanvragen van investeringsaftrek voor gebouwen, nodigen we u van harte uit om vrijblijvend contact met ons op te nemen. Wij kunnen u uiteraard ook helpen bij andere vormen van investeringsaftrek.

Als u deze blog interessant vond, lees dan ook eens onze andere blogs zoals bijvoorbeeld de blog investeringsaftrek softwareinvesteringsaftrek motor en investeringsaftrek bv. Indien u geïnformeerd of geadviseerd wilt worden over één van deze of andere financieel gerichte zaken, schroom dan niet om ons te bellen of mailen. Bij Vranken Hattu doen wij er alles aan om u zo goed en snel mogelijk te helpen!

Deel dit bericht

Altijd op de hoogte blijven?

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief

Waar kunnen we u mee helpen?

Actuele berichten