11 januari 2022

Investeringsaftrek voor bv

Er zijn verschillende regelingen waarmee u als ondernemer geld kunt besparen. De investeringsaftrek voor bv is hier een van. Ook besloten vennootschappen (bv’s) kunnen namelijk gebruikmaken van deze regeling. Wij geven u graag wat meer informatie over de investeringsaftrek voor een bv. We leggen u uit wat deze precies inhoudt, welke soorten er zijn en hoe hoog de investeringsaftrek bv is.

Wat houdt de investeringsaftrek voor een bv in?

De investeringsaftrek voor bv is een fiscale regeling die voordelig kan zijn voor ondernemers met een besloten vennootschap. Dankzij deze regeling is het namelijk mogelijk om bepaalde investeringen in bedrijfsmiddelen af te trekken van de winst, voordat er belasting over deze winst wordt betaald. Dit betekent dus dat er uiteindelijk minder belasting betaald hoeft te worden. Over het algemeen geldt dat de bv gebruik mag maken van de investeringsaftrek als de bv in Nederland is gevestigd en belastingplichtig is.

Soorten bv investeringsaftrek

Er zijn verschillende soorten bv investeringsaftrek, aangezien er voor iedere soort investering andere regels gelden. In Nederland zijn er drie soorten investeringsaftrek voor bv. We zullen deze soorten benoemen en kort toelichten.

Kleinschaligheidsinvesteringsaftrek

De kleinschaligheidinvesteringsaftrek (KIA) betreft investeringen in algemene bedrijfsmiddelen, dingen die worden gebruikt voor het uitvoeren van werkzaamheden. Denk hierbij aan laptops, computers, gereedschap, meubilair enzovoorts. Lees hier meer over bijvoorbeeld investeringsaftrek software. Niet iedere bv en niet iedere investering in algemene bedrijfsmiddelen komt in aanmerking voor de KIA. Er gelden namelijk bepaalde eisen en minimale investeringsbedragen.

Energie-investeringsaftrek

Als ondernemer met een bv kunt u ook eventueel gebruikmaken van de energie-investeringsaftrek (EIA). Dit is namelijk mogelijk wanneer u investeert in duurzame energie en energiebesparende bedrijfsmiddelen. Dat is bijvoorbeeld het geval als er zonnepanelen worden geïnstalleerd of wanneer het bedrijfspand volledig energieneutraal wordt gemaakt. Om gebruik te kunnen maken van de energie-investeringsaftrek moet u uiteraard ook weer aan bepaalde eisen voldoen.

Milieu-investeringsaftrek en VAMIL

De milieu-investeringsaftrek (MIA) is bedoeld voor investeringen die bijdragen aan een beter milieu. Denk hierbij aan een kas voor biologische teelt of speciale stallen. De milieu-investeringsaftrek kan worden gecombineerd met de kleinschaligheidsinvesteringsaftrek, maar niet met de energie-investeringsaftrek. Het is dus belangrijk om goed te bedenken uit welke twee regelingen u het meeste voordeel haalt. Hier kunnen wij u bij helpen.

Hoogte van de investeringsaftrek

De hoogte van de bv investeringsaftrek is een bepaald percentage van de gedane investering in een boekjaar. Het bedrag van de investeringsaftrek voor bv is dus afhankelijk van het geïnvesteerde bedrag. De hoogte van de percentages worden jaarlijks gewijzigd door de minister. Meestal geldt wel: hoe hoger de investering, hoe lager het percentage. Wij geven u alle informatie van de investeringsaftrek voor bv in 2021 en de investeringsaftrek voor bv in 2022:

Investeringsaftrek voor bv 2021

In 2021, om in aanmerking te komen voor de kleinschaligheidsinvesteringsaftrek (KIA) in Nederland, moesten bedrijven zoals een besloten vennootschap (bv) tussen € 2.401 en € 328.721 investeren in bedrijfsmiddelen. De aftrekpercentages varieerden afhankelijk van het geïnvesteerde bedrag. Voor investeringen tot € 2.400 was er geen aftrek. Investeringen tussen € 2.401 en € 59.170 kwamen in aanmerking voor 28% aftrek van het investeringsbedrag. Voor bedragen tussen € 59.171 en € 109.574 was de aftrek een vast bedrag van € 16.568. Bij investeringen tussen € 109.575 en € 328.721 werd dit bedrag verlaagd met 7,56% van het deel boven de € 109.574. Voor investeringen boven de € 328.721 was er geen aftrek​​.

Investeringsaftrek voor bv 2022

In 2022 veranderden de drempels en bedragen enigszins. Om in aanmerking te komen voor de KIA, moest een bedrijf tussen € 2.401 en € 332.994 investeren. De aftrekpercentages waren vergelijkbaar met die van 2021. Voor investeringen tot € 2.400 was er geen aftrek. Investeringen tussen € 2.401 en € 59.939 kwamen in aanmerking voor 28% aftrek van het investeringsbedrag. Voor bedragen tussen € 59.940 en € 110.998 was de aftrek € 16.784. Bij investeringen tussen € 110.999 en € 332.994 werd dit bedrag verlaagd met 7,56% van het deel boven de € 110.998. Net als in 2021, was er geen aftrek voor investeringen boven de € 332.994​​.

Wilt u meer weten over de investeringsaftrek van uw bv? Neem dan gerust contact met ons op voor meer informatie. Wij helpen u graag verder. Lees hier ook meer over de investeringsaftrek voor gebouwen.

Deel dit bericht

Altijd op de hoogte blijven?

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief

Waar kunnen we u mee helpen?

Actuele berichten