4 oktober 2022

Inkomensafhankelijke combinatiekorting en co-ouderschap

Co-ouderschap wordt veelal gezien als een constructieve en evenwichtige manier om de zorg voor kinderen na een scheiding te verdelen. Naast de emotionele en praktische aspecten die bij co-ouderschap komen kijken, zijn er ook fiscale aspecten die van belang zijn. Eén van deze aspecten is de inkomensafhankelijke combinatiekorting (IACK). Voor gescheiden ouders die de zorg voor de kinderen gelijk verdelen, kunnen hier specifieke vragen of onduidelijkheden over bestaan. In deze blog gaan we kijken naar de relatie tussen inkomensafhankelijke combinatiekorting en co ouderschap.

Wat is inkomensafhankelijke combinatiekorting bij co-ouderschap?

De inkomensafhankelijke combinatiekorting is een heffingskorting in de inkomstenbelasting. Deze heeft als doel om de arbeidsparticipatie van ouders met jonge kinderen te stimuleren. Om in aanmerking te komen voor de IACK, moet aan een aantal voorwaarden worden voldaan. Eén van die voorwaarden is dat u minimaal één kind heeft dat op 1 januari van het belastingjaar jonger is dan 12 jaar. Daarnaast zijn er voorwaarden met betrekking tot uw inkomen, arbeidsuren en woonsituatie. De hoogte van de inkomensafhankelijke combinatiekorting bij co-ouderschap is afhankelijk van uw arbeidsinkomen en kan oplopen tot een maximaal bedrag per jaar. Voor de exacte berekeningswijze en de huidige bedragen kunt u het best de website van de Belastingdienst raadplegen, aangezien deze bedragen jaarlijks kunnen worden aangepast.

De optimale fiscale route kiezen voor co ouderschap en inkomensafhankelijke combinatiekorting

Idealiter komen co-ouders in onderling overleg tot een eerlijke verdeling van de fiscale voordelen, waaronder inkomensafhankelijke combinatiekorting en co ouderschap. Dit vergt echter een goede communicatie en bereidheid om samen tot een oplossing te komen. Hierbij kan het inwinnen van professioneel financieel advies een verstandige stap zijn. Zo kunt u ervoor zorgen dat alle mogelijkheden worden overwogen en de afspraken eerlijk en transparant zijn. Bij het maken van afspraken over de verdeling van fiscale voordelen tussen co-ouders is het belangrijk om op een aantal zaken te letten. Denk hierbij aan het documenteren van gemaakte afspraken en het jaarlijks controleren van wijzigingen in de fiscale wet- en regelgeving. Maar ook het tijdig indienen van de belastingaangifte met de juiste gegevens. Bent u minstens 27 weken in het jaar co-ouder van een of meerdere kinderen? Dan biedt de uitspraak van de Hoge Raad fiscaal voordeel.

Voorbeeld case van inkomensafhankelijke combinatiekorting bij co ouderschap

De twee (jonge) kinderen van een man verbleven in 2016 afwisselend bij hem en zijn ex-partner. De kinderen stonden ingeschreven bij de ex-partner. Het aantal dagen dat zij bij hun vader verbleven, varieerde van 0 tot 7 dagen per week. De inspecteur heeft geen co ouderschap en dus inkomensafhankelijke combinatiekorting (IACK) aan de man toegekend. Hof Arnhem-Leeuwarden (NTFR 2022/100) heeft dit wel gedaan. De kinderen verbleven namelijk gedurende in elk geval 27 weken, dus meer dan 6 maanden, minstens 3 gehele dagen, 3,5 dag of 4 gehele dagen per week bij hun vader. De staatssecretaris van Financiën heeft cassatieberoep aangetekend. Hij meent dat in het hele kalenderjaar moet zijn voldaan aan het vereiste van doorgaans minimaal 3 dagen per week verblijf bij de co-ouder bij wie het kind niet is ingeschreven.

Het belang voor de praktijk is het feit dat er op basis van de uitspraak van de Hoge Raad niet alleen sprake kan zijn van co-ouderschap indien uw kind minstens 3 dagen per week, gedurende een heel kalenderjaar, bij u is. Er kan door de uitspraak ook aan de voorwaarden voldaan worden indien uw kind minstens 3 dagen per week, gedurende 27 weken van een kalenderjaar, bij u is. In 2022 bedraagt de inkomensafhankelijke combinatiekorting maximaal € 2.534.

Hopelijk weet u zo meer over inkomensafhankelijke combinatiekorting bij co ouderschap. Als u in aanmerking komt hiervoor, neem dan contact op met professionals die u verder kunnen helpen. Meer lezen over kortingen waar u mogelijk recht op heeft? Lees dan ook onze blog over loonheffingskorting bij 2 banen. Succes!

Bron: Hoge Raad 30 september 2022, ECLI:NL:HR:2022:1345, 22/00188

Deel dit bericht

Altijd op de hoogte blijven?

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief

Waar kunnen we u mee helpen?

Actuele berichten