28 februari 2022

Loonheffingskorting bij 2 banen

Bent u onlangs begonnen aan een tweede baan? Heeft u bijvoorbeeld naast uw parttime kantoorbaan nog een leuke weekend job gevonden? Dan heeft u waarschijnlijk van uw nieuwe werkgever ook een belastingformulier ontvangen waarin gevraagd wordt of u gebruik wilt maken van de loonheffingskorting. Vul hier niet zomaar ‘ja’ in! Wij van Vranken Hattu maken deze keuze graag wat makkelijker voor u door advies te geven over loonheffingskorting bij 2 banen.

Wat is loonheffingskorting?

Om een duidelijk beeld te krijgen over de loonheffingskorting bij 2 banen, is het ten eerste belangrijk om te weten wat loonheffing en loonheffingskorting precies inhoudt. Loonheffing is een heffing die werknemers aan de Belastingdienst moeten betalen over hun loon. Iedereen die in Nederland werkt, woont of een inkomen heeft in Nederland is namelijk verplicht om over zijn of haar inkomstenbelasting te betalen. Er is een korting die je krijgt als je werkt of gewerkt hebt, namelijk de loonheffingskorting. De toepassing van deze korting kan worden aangevraagd bij uw werkgever. Dankzij deze regeling betaalt u minder belasting over uw brutoloon, waardoor er dus meer nettoloon op uw bankrekening wordt gestort. De hoogte van uw loonheffingskorting is afhankelijk van uw loon, de hoogte van uw pensioen of de hoogte van uw uitkering.

Hoe werkt loonheffingskorting bij 2 banen?

Als u twee banen heeft, dan moet u bij slechts één werkgever aangeven gebruik te willen maken van de loonheffingskorting. Als u namelijk bij meerdere werkgevers de loonheffingskorting aanvraagt, dan bestaat er een grote kans dat u te veel korting ontvangt en deze uiteindelijk met terugwerkende kracht moet terugbetalen (naar aanleiding van de aangifte inkomstenbelasting). Dus heeft u meer dan één werkgever of heeft u naast uw uitkering nog een baan? In dat geval is het slim om deze loonheffingskorting aan te vragen bij de werkgever van wie u het hoogste bruto-inkomen ontvangt. Het is namelijk zo dat u bij een hoger brutoloon ook een hogere loonheffingskorting ontvangt. Dus kiest u ervoor om de loonheffingskorting bij uw tweede werkgever aan te vragen? Zorg er dan wel voor dat u bij uw eerste werkgever doorgeeft geen gebruik meer te willen maken van de loonheffingskorting.

Loonheffingskorting m.b.t. 2 banen terugvragen

Als u de heffingskorting niet heeft gekregen, maar daar wel recht op had, dan kunt u de loonheffingskorting terugvragen bij de jaarlijkse belastingaangifte. Hoe dat zit bij 2 banen en loonheffingskorting, kunnen we u verder uitleggen als u contact met ons opneemt. We helpen u graag met het terugvragen van de loonheffingskorting. Heeft u in een jaar meer loonbelasting afgedragen dan nodig, dan kunt u deze loonheffing bovendien ook terugvragen. U krijgt dan de te veel ingehouden loonheffing op uw rekening gestort. Heeft u nog vragen hierover of over andere belastingtechnisch/financiële zaken? Neem dan vrijblijvend contact op met ons. Wij helpen u graag verder met ons deskundig advies.

Deel dit bericht

Altijd op de hoogte blijven?

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief

Waar kunnen we u mee helpen?

Actuele berichten