5 januari 2021

Verklaring overdrachtsbelasting laag tarief formulieren

Iedereen die (rechten op) een onroerende zaak heeft gekocht of gekregen, krijgt te maken met overdrachtsbelasting. Deze belasting dient te worden betaald bij de koop van een stuk grond of een pand. De Belastingdienst heeft twee verklaringen beschikbaar gesteld. Door deze verklaring hoeft u minder of zelfs helemaal geen overdrachtsbelasting te betalen. Het gaat om de ‘verklaring overdrachtsbelasting startersvrijstelling’ en ‘verklaring overdrachtsbelasting laag tarief’. Maar wat houden deze verklaringen nu precies in? En hoe zit het met een formulier voor vrijstelling overdrachtsbelasting? In deze blog vertellen wij er graag meer over!

Wat is een verklaring overdrachtsbelasting?

Overdrachtsbelasting is de belasting die wordt geheven bij het verkrijgen van onroerende zaken en daarop gevestigde rechten. U krijgt te maken met een formulier overdrachtsbelasting op het moment dat u een onroerende zaak zoals een woning, bedrijfspand of stuk grond heeft gekocht óf gekregen. Maar ook als u rechten heeft gekocht of gekregen op onroerende zaken, zoals erfpachtrecht of aandelen, komt overdrachtsbelasting aan bod.

Formulier vrijstelling overdrachtsbelasting

Een formulier voor vrijstelling van overdrachtsbelasting zou typisch worden gebruikt om formeel een verzoek in te dienen bij de belastingdienst om niet te hoeven betalen van deze belasting. Dit kan op basis van verschillende gronden. Denk bijvoorbeeld aan een schenking of bij de overdracht van onroerend goed binnen de familie onder bepaalde voorwaarden. Het proces omvat het verzamelen van relevante persoonlijke en eigendomsinformatie, het zorgvuldig invullen van het aanvraagformulier, het bijvoegen van eventuele benodigde bijlagen (zoals een notariële akte of financiële documenten) en het tijdig indienen van deze documenten bij de juiste afdeling van de Belastingdienst. Hierbij is het cruciaal om de meest recente informatie en vereisten te controleren, aangezien regelgeving en procedures kunnen wijzigen.

Tarieven overdrachtsbelasting laag tarief

Als u vanaf 1 januari 2021 een woning, waarin u zelf voor langere tijd gaat wonen, koopt en als u niet in aanmerking komt voor de startersvrijstelling, dan is het tarief van de overdrachtsbelasting 2%. Let op! Het is dus belangrijk om te verklaren dat u zélf in de woning gaat verblijven. Voor andere onroerende zaken zoals bedrijfspanden of vakantiehuizen geldt een tarief van 8%. Iedereen die onroerend goed of de rechten hiervan koopt of krijgt, moet overdrachtsbelasting betalen. De Belastingdienst heeft echter twee verklaringen hierover beschikbaar gesteld. Deze maken het mogelijk om minder óf helemaal geen percentage te betalen. Hieronder leest u meer over de verklaring overdrachtsbelasting soorten.

Verklaring overdrachtsbelasting startersvrijstelling

Sinds 1 januari 2021 kunt u een startersvrijstelling voor de overdrachtsbelasting krijgen als u een woning verkrijgt waar u zelf voor langere tijd gaat wonen. Lees goed welke voorwaarden hierbij horen op de website van de Belastingdienst. Wie in aanmerking wil komen voor startersvrijstelling bij de aankoop van een woning, moet gebruikmaken van de ‘verklaring overdrachtsbelasting startersvrijstelling’. Hiervoor bestaat een formulier voor vrijstelling overdrachtsbelasting.

https://www.belastingdienst.nl/wps/wcm/connect/bldcontentnl/themaoverstijgend/programmas_en_formulieren/verklaring-overdrachtsbelasting-startersvrijstelling

Verklaring laag tarief overdrachtsbelasting

Met de ‘verklaring overdrachtsbelasting laag tarief’ is het mogelijk om aan te geven dat men in aanmerking wil komen voor toepassing van het lage tarief (2%) bij de aankoop van een woning. Om in aanmerking te komen hiervoor, moet u verklaren dat u zélf voor langere tijd in uw woning gaat wonen. Kijk ook hier goed naar het formulier voor overdrachtsbelasting laag tarief.

https://www.belastingdienst.nl/wps/wcm/connect/bldcontentnl/themaoverstijgend/programmas_en_formulieren/verklaring-overdrachtsbelasting-laag-tarief

Benieuwd of u in aanmerking komt voor het formulier voor vrijstelling van overdrachtsbelasting of de verklaring laag tarief overdrachtsbelasting? Bij Vranken Hattu helpen we u graag met het invullen en aanvragen van de formulieren. U kunt voor diverse services zoals boekhouding en belastingadvies in Limburg terecht bij ons administratiekantoor. Bij onze persoonlijke en transparante werkwijze horen ook vaste tarieven. Meer informatie of weten wat wij voor u kunnen betekenen? Neem gerust vrijblijvend contact met ons op, dan kijken we samen naar de mogelijkheden.

Deel dit bericht

Altijd op de hoogte blijven?

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief

Waar kunnen we u mee helpen?

Actuele berichten