3 november 2020

Wetsvoorstel overdrachtsbelasting 2021 ter discussie

Tijdens een debat over het belastingplan 2021 zijn door verschillende partijen aanpassingen voorgesteld voor het wetsvoorstel over de overdrachtsbelasting.

Het gaat dan om het verhogen van de leeftijdsgrens en het hanteren van een maximum huizenprijs. ‘Woningzoekenden die een miljoen voor een huis kunnen betalen, hebben geen cadeautje van de staat van 20.000 euro nodig’.

Staatssecretaris Vijlbrief gaf toe dat de leeftijdsgrens ‘arbitrair’ is, maar waarschuwde dat andere methodes op praktische bezwaren bij de uitvoering stuiten. Ook is Vijlbrief bang dat bewoners van regio’s met hoge huizenprijzen worden benadeeld als de grens bijvoorbeeld op 350.000 euro komt te liggen. Wel deed hij de toezegging om te onderzoeken wat de aanpassing van de leeftijdsgrens betekent.

Maar er was nog meer kritiek. Vastgoedbedrijven en beleggers gaan 8 procent overdrachtsbelasting betalen vanaf 1 januari, terwijl dat nu nog 2 procent is. De SP wil dat woningcorporaties, die zonder winstoogmerk betaalbare huizen bouwen en beheren, worden uitgesloten van die belastingverhoging.

Deel dit bericht

Altijd op de hoogte blijven?

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief

Waar kunnen we u mee helpen?

Actuele berichten