23 november 2021

Transitievergoeding en belasting omzeilen

Hoe kun je transitievergoeding belasting omzeilen? Het is een vraag die veel mensen bezighoudt. Niemand vindt het nu eenmaal leuk om belasting te betalen, en al zeker niet als het gaat om belasting op een transitievergoeding. Wanneer u een transitievergoeding belasting moet betalen, betekent dat namelijk dat u (misschien wel op een vervelende manier) bent gestopt met uw baan. Een transitievergoeding is namelijk een financiële compensatie die een werkgever aan de werknemer moet betalen in het geval van ontslag. En over deze vergoeding moet u dus belasting betalen. Gelukkig zijn er een aantal mogelijkheden om een transitievergoeding belastingvrij te maken. In deze blog leggen we u hier graag wat meer over uit. Wilt u graag wat meer informatie? Neem dan gerust vrijblijvend contact met ons op. Wij van Vranken Hattu vertellen u graag alles wat u wilt weten! 

Belasting op de transitievergoeding

Omdat de transitievergoeding door de Belastingdienst als inkomen wordt gezien, moet hier belasting over worden betaald. Voor 2022 zijn er nieuwe belastingpercentages vastgesteld. Het lagere belastingpercentage (37,07%) is van toepassing op inkomens tot €69.398. Op inkomens vanaf €69.398 geldt het hogere belastingpercentage van 49,5%. Indien de transitievergoeding in 2022 op uw bankrekening wordt uitgekeerd, zijn deze belastingpercentages voor u van toepassing. Het komt er dan op neer dat u flinke bedragen aan transitievergoeding belasting zult moeten afstaan. Dat is niet niks. Gelukkig zijn er een aantal mogelijkheden om de transitievergoeding belasting te omzeilen of te voorkomen. Daar vertellen wij u dan ook graag wat meer over! U kunt bij ons altijd terecht voor advies over de transitievergoeding, maar ook voor andere vormen van belastingadvies. Schroom dus niet om contact met ons op te nemen, mocht u na het lezen van deze blog nog vragen hebben. 

transitievergoeding

Transitievergoeding belasting te omzeilen met een outplacementtraject 

De eerste manier om transitievergoeding belasting te omzeilen is door u aan te melden voor een outplacementtraject. Zoals eerder vermeld, wordt de transitievergoeding betaald door de werkgever aan de werknemer in het geval van ontslag. Als een werknemer het liefste weer zo snel mogelijk op een andere plek aan het werk gaat, kan diegene zich aanmelden voor een outplacementtraject. In dit traject kan de werknemer samen met professionals op zoek gaan naar ander werk. Doorgaans duurt dit traject 3 tot 9 maanden. Dit is natuurlijk geheel afhankelijk van de kwaliteiten, ervaringen, wensen en competenties van de desbetreffende persoon. Het grote voordeel van een outplacementtraject is dat de kosten van dit traject volledig gedeclareerd kunnen worden bij de werkgever, waardoor u uiteindelijk minder transitievergoeding belasting hoeft te betalen. Let er hierbij wel op dat de kosten voor het traject ook echt van de uiteindelijke transitievergoeding worden afgehaald. Als er uiteindelijk toch nog een behoorlijk bedrag aan transitievergoeding overblijft, dan moet hier uiteindelijk wel nog belasting over betaald worden. 

Transitievergoeding besteden aan een cursus

Een andere manier om de transitievergoeding belasting te omzeilen is om de vergoeding gedeeltelijk of volledig te besteden aan een opleiding. Deze opleiding kan bijvoorbeeld (hoger)beroeps onderwijs of een universitaire opleiding zijn, maar het mag ook zeker een cursus zijn. De opleiding of cursus mag zowel thuis als klassikaal worden gevolgd. Als u bijvoorbeeld een computersoftware cursus of een andere relevante cursus volgt, dan zult u bovendien uw baankansen verhogen. In dat geval werkt het zeker in uw voordeel dat u de transitievergoeding gebruikt om de opleiding mee te betalen. U vangt dan namelijk twee vliegen in een klap. U hoeft zo geen belasting meer te betalen over de transitievergoeding én maakt een mooie investering in uw eigen toekomst. Dit is dus misschien wel de beste vorm van de transitievergoeding belasting omzeilen. 

Vranken Hattu administratie en belastingadvies

Bij Vranken Hattu staan we altijd voor u klaar om u te voorzien van belastingadvies en om uw administratie te regelen. U vindt bij ons een zeer uitgebreid pakket aan diensten, wat gaat van boekhouding tot financiële planning. Automatisering en digitalisering spelen bij ons een grote rol. Hierdoor kunnen wij altijd erg efficiënt en nauwkeurig werken. Wilt u graag meer weten over onze eerlijke, transparante werkwijze en onze tarieven? Of kunt u meer informatie of hulp gebruiken om de transitievergoeding belasting te omzeilen? Bekijk dan snel onze website of neem vrijblijvend contact met ons op. De klant staat bij ons altijd op nummer één en we denken graag actief met u mee om te kijken op welke gebieden u nog fiscaal voordeel kunt behalen. We maken dan ook graag kennis met u en we kijken ernaar uit om u net dat ene steuntje in de rug te bieden dat u zo goed kunt gebruiken. 

Deel dit bericht

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Altijd op de hoogte blijven?

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief

Actuele berichten