23 november 2021

Transitievergoeding en belasting

Belasting op de transitievergoeding omzeilen? Het is een veel gestelde vraag. Belasting betalen vindt nu eenmaal niemand leuk en al zeker niet als het gaat om belasting op een transitievergoeding. Een transitievergoeding is namelijk een financiële compensatie die een werkgever betaalt aan een werknemer in het geval van ontslag. Gelukkig zijn er een aantal mogelijkheden om  een transitievergoeding belastingvrij te maken. In deze blog leggen we hier graag wat meer over uit. Meer informatie? Neem dan gerust eens vrijblijvend contact met ons op. Wij van Vranken Hattu helpen u graag!

Belasting op de transitievergoeding

Omdat de transitievergoeding door de Belastingdienst als inkomen wordt gezien, moet hier belasting over worden betaald. Hierbij gelden twee belastingpercentages, namelijk het lage tarief (37,1%) en het hoge tarief (49,5%). Het hoge tarief geldt bij een inkomen vanaf €68.507 en hoger. Al deze cijfers zijn van toepassing in 2021. Wanneer de transitievergoeding op uw bankrekening wordt uitgekeerd, gelden deze tarieven. Voor advies over de transitievergoeding of overig belastingadvies kunt u altijd bij ons terecht. Gelukkig zijn er mogelijkheden om de transitievergoeding belasting te voorkomen. Daar vertellen wij u graag meer over!

transitievergoeding

Aanmelden voor een outplacementtraject

Zoals gezegd wordt de transitievergoeding betaald door de werkgever aan de werknemer in het geval van ontslag. Als een werknemer het liefste weer zo snel mogelijk op een andere plek aan het werk gaat, kan diegene zich aanmelden voor een outplacementtraject. In dit traject kan de werknemer samen met professionals op zoek naar ander werk. Doorgaans duurt dit traject 3 tot 9 maanden. Dit is natuurlijk geheel afhankelijk van de kwaliteiten, ervaringen, wensen en competenties van de desbetreffende persoon. Het grote voordeel is dat de kosten van dit traject volledig gedeclareerd kunnen worden bij de werkgever. Let er wel op dat de kosten voor het traject van de uiteindelijke transitievergoeding wordt afgehaald. Als er dus toch nog een behoorlijk bedrag overblijft, wordt hier uiteindelijk wel belasting over betaald.

Transitievergoeding besteden aan een cursus

Een andere manier om de transitievergoeding belasting te omzeilen is om de vergoeding gedeeltelijk of volledig te besteden aan een opleiding. Dit kan een (hoger)beroeps onderwijs of universitaire opleiding zijn, maar het mag zeker ook een cursus zijn. De opleiding of cursus mag zowel thuis als klassikaal worden gevolgd. Worden uw baankansen verhoogd als u een computersoftware cursus volgt? Dan kan het zeker in uw voordeel werken om de transitievergoeding te gebruiken om de opleiding mee te betalen. Zo betaalt u namelijk geen belasting meer over de transitievergoeding én maakt u een mooie investering in uw eigen toekomst.

Vranken Hattu administratie en belastingadvies

Bij Vranken Hattu staan we graag voor u klaar voor administratie en belastingadvies. U vindt bij ons een uitgebreid pakket aan diensten, van boekhouding tot financiële planning. Automatisering en digitalisering spelen hierbij een grote rol. We zijn enthousiast om samen het beste uit uw onderneming te halen. Wilt u meer weten over onze eerlijke, transparante werkwijze en onze tarieven? Bekijk onze website of neem vrijblijvend contact met ons op. We maken graag kennis met u!

Deel dit bericht

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Altijd op de hoogte blijven?

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief

Actuele berichten