23 november 2021

Transitievergoeding en belastingheffing

Als u een transitievergoeding ontvangt, betekent het dat u (misschien wel op een vervelende manier) bent gestopt met uw baan. Een transitievergoeding is namelijk een financiële compensatie die een werkgever aan de werknemer moet betalen in het geval van ontslag. Over deze transitievergoeding dient u vervolgens belasting te betalen. In principe is de transitievergoeding vrij te besteden, maar er wordt dan meestal dus wel belasting over betaald. Gelukkig zijn er een aantal mogelijkheden om een transitievergoeding belastingvrij te maken. In deze blog leggen we u hier graag wat meer over uit. Wilt u meer informatie? Neem dan gerust vrijblijvend contact met ons op. Wij van Vranken Hattu vertellen u graag alles wat u wilt weten!

Belasting op de transitievergoeding

Omdat de transitievergoeding door de Belastingdienst als inkomen wordt gezien, moet hier belasting over worden betaald. Voor 2022 zijn er nieuwe belastingpercentages vastgesteld. Het lagere belastingpercentage (37,07%) is van toepassing op inkomens tot € 69.398. Op inkomens vanaf € 69.398 geldt het hogere belastingpercentage (49,5%). Indien de transitievergoeding in 2022 wordt uitgekeerd, zijn deze belastingpercentages voor u van toepassing. Het komt er dan op neer dat er substantiële belasting wordt ingehouden over uw transitievergoeding. Dat is niet niks. Gelukkig zijn er een aantal mogelijkheden om de transitievergoeding belasting te omzeilen of te voorkomen. Daar vertellen wij u dan ook graag wat meer over! U kunt bij ons altijd terecht voor advies over de transitievergoeding, maar ook voor andere vormen van belastingadvies. Schroom dus niet om contact met ons op te nemen, mocht u na het lezen van deze blog nog vragen hebben.

transitievergoeding belasting omzeilen

Transitievergoeding belasting te omzeilen met een outplacementtraject

Transitievergoeding belasting omzeilen is niet legaal. Er kan echter wel geld worden bespaard op de vergoeding. De eerste manier om met een transitievergoeding belasting te besparen is door u aan te melden voor een outplacementtraject. Zoals eerder vermeld, wordt de transitievergoeding betaald door de werkgever aan de werknemer in het geval van ontslag. Als een werknemer het liefste weer zo snel mogelijk op een andere plek aan het werk gaat, kan diegene zich aanmelden voor een outplacementtraject. In dit traject kan de werknemer samen met professionals op zoek gaan naar ander werk. Doorgaans duurt dit traject 3 tot 9 maanden. Dit is natuurlijk geheel afhankelijk van de kwaliteiten, ervaringen, wensen en competenties van de desbetreffende persoon. Het grote voordeel van een outplacementtraject is dat de kosten van dit traject volledig gedeclareerd kunnen worden bij de werkgever, waardoor u uiteindelijk minder transitievergoeding belasting hoeft te betalen. Let er hierbij wel op dat de kosten voor het traject ook echt van de uiteindelijke transitievergoeding worden afgehaald. Als er uiteindelijk toch nog een behoorlijk bedrag aan transitievergoeding overblijft, dan moet hier toch nog belasting over betaald worden.

Transitievergoeding vrij te besteden

Een andere manier om belasting te besparen is om de vergoeding gedeeltelijk of volledig te besteden aan een opleiding. De transitievergoeding is vrij te besteden namelijk. Deze opleiding kan bijvoorbeeld (hoger)beroepsonderwijs of een universitaire opleiding zijn, maar het mag ook zeker een cursus zijn. De opleiding of cursus mag zowel thuis als klassikaal worden gevolgd. Als u bijvoorbeeld een computersoftware cursus of een andere relevante cursus volgt, dan zult u bovendien uw baankansen verhogen. In dat geval werkt het zeker in uw voordeel dat u de transitievergoeding gebruikt om de opleiding mee te betalen. U vangt dan namelijk twee vliegen in een klap. Zo hoeft u geen belasting meer te betalen over de transitievergoeding én doet een mooie investering in uw eigen toekomst. Dit is dus misschien wel de beste manier om op de transitievergoeding belasting te besparen.

Vranken Hattu administratie en belastingadvies

Bij Vranken Hattu staan we altijd voor u klaar om u te voorzien van belastingadvies en om uw administratie te regelen. Dus ook bij vragen over transitievergoeding, of deze belasting(vrij) is en of de transitievergoeding vrij te besteden is, bijvoorbeeld. U vindt bij ons een zeer uitgebreid pakket aan diensten, variërend van boekhouding tot financiële planning. Automatisering en digitalisering spelen bij ons een grote rol. Hierdoor kunnen wij altijd erg efficiënt en nauwkeurig werken. Wilt u graag meer weten over onze eerlijke, transparante werkwijze en onze tarieven? Of kunt u meer informatie of hulp gebruiken om de transitievergoeding belasting te omzeilen? Of wilt u bijvoorbeeld meer informatie over de uitspraak van de Hoge Raad over box 3 belastingheffing? Bekijk dan snel onze website of neem vrijblijvend contact met ons op. De klant staat bij ons altijd op nummer één en we denken graag actief met u mee om te kijken op welke gebieden u nog fiscaal voordeel kunt behalen. We maken dan ook graag kennis met u en we kijken ernaar uit om u net dat ene steuntje in de rug te bieden dat u zo goed kunt gebruiken.

Deel dit bericht

Altijd op de hoogte blijven?

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief

Waar kunnen we u mee helpen?

Actuele berichten