25 januari 2022

Investeringsaftrek met betrekking tot gebouwen

Waarschijnlijk weet u al het een en ander over de fiscale regeling genaamd investeringsaftrek, die het voor ondernemers mogelijk maakt om bepaalde investeringen af te trekken van de winst voordat hier belasting over betaald moet worden. We gaan daarom niet te diep in op de algemene regels rondom de investeringsaftrek. In deze blog willen we u namelijk wat meer informatie geven over de investeringsaftrek omtrent gebouwen. We hebben namelijk gemerkt dat er veel vragen zijn rondom investeringsaftrek gebouwen en willen daarom de belangrijkste informatie op dit gebied voor u samenvatten. Dus wilt u graag een (bedrijfs)pand kopen en bent u benieuwd of u deze investering (deels) kunt aftrekken van de winst? Lees dan snel verder.

Wanneer heeft u recht op investeringsaftrek bedrijfspand?

Als u een pand koopt om in dat pand uw onderneming te vestigen, dan heeft u mogelijk recht op investeringsaftrek. De aankoop van een bedrijfsruimte is inmiddels een investering die u maakt voor de zaak. In dit geval gaat het dan om investeringsaftrek op bedrijfspand. Als u een pand koopt en slechts een deel ervan inbrengt in uw ondernemingsvermogen, dan geldt dat u alleen voor dat deel recht heeft op investeringsaftrek. De grond waarop het bedrijfspand zich bevindt, heeft geen betrekking op de investeringsaftrek. Bevindt de werkruimte zich in uw eigen woning? Dan heeft u alleen recht op investeringsaftrek als deze ruimte uitsluitend wordt gebruikt voor bedrijfsvoering. Het is niet mogelijk om investeringsaftrek te krijgen voor woonhuizen.

Een investering in gebouwen kan worden geschaald onder investeringen in bedrijfsmiddelen. Dat zou dus betekenen dat als u een bedrijfspand koopt, u in aanmerking kan komen voor de kleinschaligheidsinvesteringsaftrek (KIA). In 2022 geldt dat er een bedrag tussen € 2.401 en € 332.994 moet worden geïnvesteerd in bedrijfsmiddelen om in aanmerking te komen voor de kleinschaligheidsinvesteringsaftrek. Het is niet alleen mogelijk om investeringsaftrek voor de aankoop van een pand te krijgen, maar bijvoorbeeld ook voor belangrijke verbouwingen in gehuurde gebouwen.

Tabel kleinschaligheidsinvesteringsaftrek 2022

InvesteringKleinschaligheidsinvesteringsaftrek
niet meer dan € 2.4000%
€ 2.401 t/m € 59.93928% van het investeringsbedrag
€ 59.940 t/m € 110.998€ 16.784
€ 110.999 t/m € 332.994€ 16.784 verminderd met 7,56% van het deel
van het investeringsbedrag boven de € 110.998
meer dan € 332.9940%

Deskundig advies omtrent investeringsaftrek panden en andere zaken

Wij hopen dat u nu een goed beeld heeft gekregen over de investeringsaftrek rondom gebouwen en of u hiervoor in aanmerking komt. Als u nog vragen heeft over de investeringsaftrek bij de aankoop van een pand of als u nog hulp kunt gebruiken bij het aanvragen van de investeringsaftrek gebouwen, neem dan vooral vrijblijvend contact met ons op. Wij kunnen u uiteraard ook helpen bij andere soorten investeringsaftrek. Als u deze blog interessant vond, lees dan ook eens onze andere blogs met betrekking tot investeringsaftrek, bijvoorbeeld de blog investeringsaftrek software, investeringsaftrek motor en investeringsaftrek bv. Indien u geïnformeerd of geadviseerd wilt worden over één van deze of andere financieel gerichte zaken, schroom dan niet om ons te bellen of mailen. Bij Vranken Hattu doen wij er alles aan om u zo goed en snel mogelijk te helpen!

Deel dit bericht

Altijd op de hoogte blijven?

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief

Waar kunnen we u mee helpen?

Actuele berichten