17 november 2021

Hoe doe ik aangifte vennootschapsbelasting?

Vennootschapsbelasting, ook wel VPB genoemd, is een belasting die veel ondernemingen ieder jaar moeten betalen over hun winst. Wellicht bent u benieuwd of uw onderneming ook verplicht is om vennootschapsbelasting te betalen. En zo ja, hoe gaat de aangifte van vennootschapsbelasting dan te werk? En wanneer moet u deze aangifte doen? Wij van Vranken Hattu leggen graag de belangrijkste zaken rondom de aangifte vennootschapsbelasting aan u uit. 

Wie betaalt vennootschapsbelasting?

Niet iedere onderneming is vennootschapsbelasting plichtig. Zoals de naam al doet vermoeden, betalen alleen vennootschappen zoals BV’s en NV’s deze belasting. Maar bijvoorbeeld ook coöperaties kunnen de oproep krijgen om aangifte te doen. Natuurlijke personen betalen geen vennootschapsbelasting. Zij betalen belasting over hun winst via de inkomstenbelasting.  

Bedragen vennootschapsbelasting

Vennootschapsbelasting is de belasting die u als vennootschap moet betalen over de winst die u heeft gemaakt. De bedragen die betaald moeten worden aan vennootschapsbelasting zijn dus voor iedereen anders. In 2021 geldt dat de volgende percentages van de winst als belasting moeten worden betaald: 

  • Over de eerste € 245.000 15% van de winst
  • Bedragen daarboven 25% van de winst

Wanneer moet u de aangifte vennootschapsbelasting versturen?

Wanneer de aangifte vennootschapsbelasting moet worden gedaan, is voor iedereen anders. Het moment is namelijk afhankelijk van uw boekjaar. In de regel geldt dat u altijd binnen vijf maanden na het einde van uw boekjaar aangifte vennootschapsbelasting dient te doen. Stel dat uw boekjaar eindigt op 31 december, dan dient de aangifte VPB uiterlijk 1 juni van het volgende jaar binnen te zijn bij de Belastingdienst. 

aangifte vennootschapsbelasting

Veranderingen vennootschapsbelasting 2021 

Door de coronacrisis zijn er bijzondere omstandigheden ontstaan voor de herinvesteringsreserve in 2021. Heeft u een herinvesteringsreserve gevormd voor de boekwinst bij de vervreemding van een bedrijfsmiddel? Deze reserve moet u dan opnemen in de winst als u na 3 jaar nog geen herinvestering heeft gedaan. Dit geldt niet als u al een begin heeft gemaakt met de investering, maar deze door bijzondere omstandigheden is vertraagd. 

Door de coronacrisis is er natuurlijk een uitzonderlijke situatie ontstaan. Daarom hoeft u een herinvesteringsreserve 3 jaar nadat deze is ontstaan, nog niet in uw winst op te nemen als: 

  • de herinvestering door de coronacrisis is vertraagd; 
  • u al bent begonnen met het aanschaffen of voortbrengen van een bedrijfsmiddel; 
  • u voldoet aan de andere voorwaarden voor de herinvesteringsreserve. 

Veranderingen vennootschapsbelasting 2022 

Voor 2022 geldt het volgende VPB-tarief: 

Belastbaar bedrag Tarief 

t/m € 395.000 15% 

meer dan € 395.000 25,8% 

Bovendien sinds 1 januari 2022 de Wet vennootschapsbelasting gewijzigd op nog een aantal andere onderdelen. Een van de belangrijkste wijzigingen is dat de 9-jaarse termijn voor voorwaartse verliesverrekening (ook wel carry forward) vervalt. Verliezen uit boekjaren die starten op 1 januari 2013 of later zijn onbeperkt voorwaarts verrekenbaar. Voor het bedrag van de verrekening met winsten uit de jaren 2022 en verder kan er wel een maximum gelden. Dit maximum geldt niet voor verrekening met de winsten van 2021 en daarvoor. Naast de voorwaartse verliesverrekening, kun je echter ook gebruik maken van de achterwaartse verliesverrekening. Lees meer over wat de achterwaartse verliesverrekening precies inhoudt.

Een andere belangrijke wijziging is dat u vanaf 1 januari 2022 dividendbelasting en kansspelbelasting (voorheffingen) alleen nog kunt verrekenen met de vennootschapsbelasting die u betaalt. Als u in een jaar geen vpb hoeft te betalen, dan krijgt u geen teruggaaf van voorheffingen. Het is mogelijk om dan in een later jaar de voorheffingen te verrekenen met de te betalen vpb. U kunt de niet verrekende voorheffingen doorschuiven naar latere jaren. Op Belastingdienst.nl vindt u nog meer belangrijke wijzigingen op het gebied van aangifte vennootschapsbelasting. 

Heeft u hulp nodig bij aangifte vennootschapsbelasting? 

Wij begrijpen dat de aangifte vennootschapsbelasting nogal ingewikkeld kan zijn. Er komt namelijk veel kijken bij zo’n aangifte en het is belangrijk dat er geen fouten gemaakt worden. Ook te laat indienen kan grote gevolgen hebben. De Belastingdienst controleert hier streng op. Voorkom dus vervelende verrassingen en zorg ervoor dat u uw gegevens op de juiste manier en tijdig verstrekt. Heeft u hulp nodig bij het doen van de aangifte VPB? Wij hebben jarenlange ervaring op dit gebied en kunnen u alle nodige hulp bieden. Wij zorgen er in dat geval voor dat alles correct en tijdig ingediend is.  

Vranken Hattu staat voor u klaar 


Behalve voor hulp met uw aangifte, vennootschapsbelasting, kunt u bij ons ook terecht voor onder andere belastingadvies en voor boekhouding. Natuurlijk hanteren wij hier scherpe tarieven voor. Dit kunnen wij doen doordat wij zoveel mogelijk werk automatiseren. Maar daarnaast hebben wij jarenlange ervaring op het gebied van belastingaangifte en boekhoudkundige zaken. Bekijk hier onze scherpe tarieven. Wilt u graag meer weten over ons en onze diensten? Of kunnen wij u helpen met uw aangifte vennootschapsbelasting? Neem dan gerust contact met ons op. Wij gaan samen kijken wat we voor u kunnen betekenen. 

Deel dit bericht

Altijd op de hoogte blijven?

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief

Waar kunnen we u mee helpen?

Actuele berichten