17 november 2021

Hoe doe ik aangifte vennootschapsbelasting?

Vennootschapsbelasting, ook wel kortweg VPB genoemd, is iets dat veel ondernemingen ieder jaar moeten betalen. Maar hoe doet u deze aangifte van vennootschapsbelasting eigenlijk? Wanneer moet u deze doen? En welk soort ondernemingen zijn verplicht om aangifte te doen? Wij van Vranken Hattu leggen het graag voor u uit.

Wie betaalt vennootschapsbelasting?

Niet iedere onderneming is vennootschapsbelasting plichtig. Zoals de naam al doet vermoeden betalen alleen vennootschappen, denk hierbij aan BV’s en NV’s, deze belasting. Maar ook coöperaties kunnen de oproep krijgen om aangifte te doen. Natuurlijke personen betalen geen vennootschapsbelasting. Zij betalen belasting over hun winst via de inkomstenbelasting. Vennootschapsbelasting is belasting die u moet betalen over de winst die u heeft gemaakt. De percentages die u in 2021 moet betalen aan belasting bedragen:

  • Over de eerste € 245.000 15% van de winst
  • Bedragen daarboven 25% van de winst

Wanneer moet u de aangifte vennootschapsbelasting versturen?

Wanneer u de aangifte vennootschapsbelasting moet doen is voor iedereen anders. Het is namelijk afhankelijk van uw boekjaar. U dient altijd binnen vijf maanden na het einde van uw boekjaar aangifte te doen. Stel dat uw boekjaar eindigt op 31 december, dan dient de aangifte VPB uiterlijk 1 juni van het volgende jaar binnen te zijn bij de Belastingdienst.

aangifte vennootschapsbelasting

Hulp nodig bij de aangifte?

Wij begrijpen dat de aangifte vennootschapsbelasting nogal ingewikkeld kan zijn. Er komt veel bij kijken en het is belangrijk dat er geen fouten gemaakt worden. Ook te laat indienen kan grote gevolgen hebben. De Belastingdienst controleert hier streng op. Voorkom dus vervelende verrassingen en zorg dat u uw gegevens juist en tijdig verstrekt. Heeft u hulp nodig bij het doen van de aangifte VPB? Wij hebben jarenlange ervaring op dit gebied en kunnen u hiermee helpen. Wij zorgen ervoor dat alles correct en tijdig ingediend is. Behalve voor hulp met uw aangifte vennootschapsbelasting, kunt u bij ons ook terecht voor onder andere belastingadvies en boekhouding. Natuurlijk hanteren wij hier scherpe tarieven voor. Dit kunnen wij doen doordat wij zoveel mogelijk werk automatiseren. Maar daarnaast hebben wij jarenlange ervaring op het gebied van belastingaangifte en boekhoudkundige zaken. Bekijk hier onze scherpe tarieven.

Veranderingen vennootschapsbelasting 2021

Door de coronacrisis zijn er bijzondere omstandigheden ontstaan voor de herinvesteringsreserve in 2021. Hebt u een herinvesteringsreserve gevormd voor de boekwinst bij de vervreemding van een bedrijfsmiddel? Deze reserve moet u dan opnemen in de winst als u na 3 jaar nog geen herinvestering hebt gedaan. Dit geldt niet als u als u al een begin hebt gemaakt met de investering, maar deze door bijzondere omstandigheden is vertraagd.

Door de coronacrisis is er natuurlijk een uitzonderlijke situatie ontstaan. Daarom hoeft u een herinvesteringsreserve 3 jaar nadat deze is ontstaan, nog níet in uw winst op het moment dat:

  • de herinvestering door de coronacrisis is vertraagd.
  • u al bent begonnen met het aanschaffen of voortbrengen van een bedrijfsmiddel.
  • u voldoet aan de andere voorwaarden voor de herinvesteringsreserve.

Wilt u meer weten over ons en onze diensten? Of kunnen wij u helpen met uw aangifte vennootschapsbelasting? Neem dan gerust contact met ons op. Wij gaan samen kijken wat we voor u kunnen betekenen.

Deel dit bericht

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Altijd op de hoogte blijven?

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief

Actuele berichten