5 januari 2021

Formulieren verklaring overdrachtsbelasting beschikbaar

Iedereen die (rechten op) een onroerende zaak heeft gekocht of gekregen, krijgt te maken met overdrachtsbelasting. Deze belasting dient te worden betaald bij de koop van een stuk grond of een pand. De Belastingdienst heeft twee verklaringen over deze overdrachtsbelasting beschikbaar gesteld. Door deze verklaring hoeft u minder of zelfs helemaal geen overdrachtsbelasting te betalen. Het gaat om de verklaringen ‘overdrachtsbelasting startersvrijstelling’ en ‘overdrachtsbelasting laag tarief’. Maar wat houdt deze verklaring overdrachtsbelasting nu precies in? In deze blog vertellen wij er graag meer over!

Wat is overdrachtsbelasting?

Overdrachtsbelasting is de belasting die wordt geheven bij het verkrijgen van onroerende zaken en daarop gevestigde rechten. U krijgt te maken met overdrachtsbelasting op het moment dat u een onroerende zaak zoals een woning, bedrijfspand of stuk grond heeft gekocht óf gekregen. Maar ook als u rechten heeft gekocht of gekregen op onroerende zaken, zoals erfpachtrecht of aandelen, komt overdrachtsbelasting aan bod.

Tarieven overdrachtsbelasting

Als u vanaf 1 januari 2021 een woning, waarin u zelf voor langere tijd gaat wonen, koopt en als u niet in aanmerking komt voor de startersvrijstelling, dan is het tarief van de overdrachtsbelasting 2%. Let op! Het is dus belangrijk om te verklaren dat u zélf in de woning gaat verblijven. Voor andere onroerende zaken zoals bedrijfspanden of vakantiehuizen geldt een tarief van 8%.

Iedereen die onroerend goed of de rechten hiervan koopt of krijgt, moet overdrachtsbelasting betalen. De Belastingdienst heeft echter twee verklaringen over de overdrachtsbelastingen beschikbaar gesteld. Deze maken het mogelijk om minder óf helemaal geen overdrachtsbelasting te betalen. Hieronder leest u meer over de twee verklaringen van de overdrachtsbelasting.

Verklaring overdrachtsbelasting startersvrijstelling

Sinds 1 januari 2021 kunt u een startersvrijstelling voor de overdrachtsbelasting krijgen als u een woning verkrijgt waar u zelf voor langere tijd gaat wonen. Lees goed welke voorwaarden hierbij horen op de website van de Belastingdienst. Wie in aanmerking wil komen voor toepassing van de startersvrijstelling van de overdrachtsbelasting bij de aankoop van een woning, moet gebruikmaken van de ‘verklaring overdrachtsbelasting startersvrijstelling’.

https://www.belastingdienst.nl/wps/wcm/connect/bldcontentnl/themaoverstijgend/programmas_en_formulieren/verklaring-overdrachtsbelasting-startersvrijstelling

Verklaring overdrachtsbelasting laag tarief

Met de ‘verklaring overdrachtsbelasting laag tarief’ is het mogelijk om aan te geven dat men in aanmerking wil komen voor toepassing van het lage tarief (2%) van de overdrachtsbelasting bij de aankoop van een woning. Om in aanmerking te komen voor het lage tarief, moet u verklaren dat u zélf voor langere tijd in uw woning gaat wonen.

https://www.belastingdienst.nl/wps/wcm/connect/bldcontentnl/themaoverstijgend/programmas_en_formulieren/verklaring-overdrachtsbelasting-laag-tarief

Benieuwd of u in aanmerking komt voor de verklaring overdrachtsbelasting vrijstelling of de verklaring overdrachtsbelasting laag tarief? Bij Vranken Hattu helpen we u graag met het invullen en aanvragen van de formulieren. U kunt voor diverse services zoals boekhouding en belastingadvies in Limburg terecht bij ons administratiekantoor. Bij onze persoonlijke en transparante werkwijze horen ook vaste tarieven. Meer informatie of weten wat wij voor u kunnen betekenen? Neem gerust vrijblijvend contact met ons op, dan kijken we samen naar de mogelijkheden.

Deel dit bericht

Altijd op de hoogte blijven?

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief

Waar kunnen we u mee helpen?

Actuele berichten