3 september 2020

Fiets van de zaak in 2020

Een werknemer (inclusief DGA) kan een fiets van de zaak krijgen. De bv, formeel gezien de werkgever, stelt dan de fiets ter beschikking aan de werknemer.
De bv kan kiezen om het leasebedrag voor eigen rekening te nemen of door te belasten aan de werknemer. De fiets blijft dus in eigendom van de werkgever (de bv) of eventueel de leasemaatschappij.

Nieuwe wetgeving
Het ter beschikking stellen van een fiets is niet nieuw. In het verleden moest de bijtelling voor privégebruik worden berekend door het aantal privékilometers te vermenigvuldigen met de kostprijs per kilometer van de fiets. Per 1 januari 2020 is dit eenvoudiger en is het privévoordeel te berekenen aan de hand van een bijtellingspercentage, net zoals bij de auto van de zaak.

Bijtelling
De bijtelling bij het ter beschikking stellen van een fiets bedraagt 7 procent van de cataloguswaarde en eventuele accessoires van de fiets (inclusief btw). Gezien de relatief lage cataloguswaarde (in vergelijking met een auto) en de lage bijtelling blijven de nettokosten voor de dga of werknemer beperkt tot een paar euro per maand.

Zakelijk gebruik
De werkgever mag er ook voor kiezen de bijtelling voor zijn rekening te nemen. De werkgever kan hiervoor de vrije ruimte in de werkkostenregeling gebruiken. In dat geval hoeft de werknemer geen belasting te betalen.
De fiets moet ook (mede) zakelijk gebruikt worden. Denk hierbij aan gebruik voor woon-werkverkeer of misschien zelfs aan ritten met of naar zakelijke relaties.

Voor de zakelijke (waaronder woon-werk) gereden kilometers met de fiets bestaat geen recht meer op de aftrek van €0,19 per kilometer. Daarmee is de fiets van de zaak vanuit fiscale optiek relatief vooral aantrekkelijk voor werknemers met een korte woon-werkafstand.

De fiets van de zaak staat los van de auto van de zaak. Een dga/werknemer kan beide regelingen tegelijk gebruiken.

Deel dit bericht

Altijd op de hoogte blijven?

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief

Waar kunnen we u mee helpen?

Actuele berichten