15 december 2020

Covid-19 Veel Gestelde Vragen

Nederland vanaf dinsdag 15 december tot ten minste dinsdag 19 januari in de strengste lockdown tot nu toe, meldde het kabinet maandagavond.

We beseffen dat jullie, onze klanten, ook hard geraakt worden door de nieuwe maatregelen.

We geven u graag een overzicht van vragen die bij ons binnen zijn gekomen met betrekking tot de maatregelen rondom Covid-19, waardoor we proberen de onduidelijkheid over de beschikbare regelingen weg te nemen.

Mijn bedrijf/organisatie moet plots van 15 december tot 19 januari sluiten in verband met aangescherpte Covid-19-regels.  Kan ik alsnog NOW3 aanvragen?

Ja, dat kan als u een verwacht omzetverlies heeft van tenminste 20%. Het loket om NOW3, eerste tijdvak aan te vragen is heropend van 15 december tot en met 27 december. Zie ook de volgende vraag.

Mijn omzetverlies concentreert zich rond de feestdagen en overlapt daarmee 2 tijdvakken binnen NOW3. Als ik de tijdvakken aanhou, van  oktober – december (1e tijdvak) en van januari –maart (2e tijdvak), kom ik per tijdvak mogelijk niet aan ten minste 20% omzetverlies. Hoe kan ik daarmee omgaan?

Heeft u geen gebruik gemaakt van NOW2, dan kunt u voor de NOW3, eerste tijdvak (oktober- december), kiezen om de periode van omzetvergelijking in te laten gaan op 1 oktober, 1 november of 1 december. De omzetverliesvergelijk laten ingaan per bijvoorbeeld 1 december betekent dat de sluiting van 2 weken in december en 2 weken in januari (Covid-19 kerstpiek) samen binnen de omzetvergelijking valt.

Nadere uitleg: U vraagt NOW 3, eerste tijdvak-subsidie aan voor de loonsom in oktober, november en december 2020 in verband met een verwachte terugval in de omzet van meer dan 20%. Als u verwacht dat het effect van de huidige situatie binnen 1 en hetzelfde tijdvak niet ten minste 20% omzetverlies oplevert, kunt u aangeven dat u de periode voor de omzetvergelijking één of twee maanden later wil laten starten. U kunt starten op 1 oktober, 1 november of 1 december. Indien u  ook NOW 2 heeft aangevraagd moet de omzetperiode wel aansluiten op de periode die u gekozen heeft in NOW 2. De verwachte omzet in de 3 maanden van de door u gekozen periode, vergelijkt u met de totale omzet in 2019, gedeeld door 4, zodat beide cijfers zien op een omzet over 3 maanden. Op basis daarvan berekent u het omzetverlies in procenten.

Over welke periode geldt de NOW 3.0?

Vanaf maart tot en met september zijn de NOW1 en NOW2 van kracht geweest. Per 1 oktober 2020 geldt NOW3. Deze bestaat uit 3 tijdvakken van 3 maanden, tot 1 juli 2021. NOW3 is onderdeel van een omvangrijk steun en herstelpakket waarin het kabinet onder andere ook geld beschikbaar stelt voor scholing en voor van-werk-naar-werk.

Het doel van de regeling blijft het ondersteunen van werk en inkomen, maar het wordt ook belangrijk dat bedrijven en werknemers zich aanpassen aan de huidige economische situatie. Daarom wordt er, naast de tegemoetkoming aan bedrijven voor loondoorbetaling, ook ruimte gegeven aan werkgevers om de loonsom te laten dalen zonder dat dit ten koste gaat van de subsidie.

Mocht u met vragen zitten aarzel dan niet en neem direct contact met ons op. We staan klaar om vragen te beantwoorden, ondersteunen en natuurlijk bij de aanvraag van de hulpregelingen.

Stay Strong!

Team Vranken Hattu Administratie & Belastingadvies

Deel dit bericht

Altijd op de hoogte blijven?

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief

Waar kunnen we u mee helpen?

Actuele berichten