4 oktober 2022

Co-ouder, voor minimaal 27 weken, heeft recht op inkomensafhankelijke combinatiekorting

Bent u minstens 27 weken in het jaar co-ouder van een of meerdere kinderen, dan biedt de uitspraak van de Hoge Raad fiscaal voordeel.

De twee (jonge) kinderen van een man verbleven in 2016 afwisselend bij hem en zijn ex-partner. De kinderen stonden ingeschreven bij de ex-partner. Het aantal dagen dat zij bij hun vader verbleven, varieerde van 0 tot 7 dagen per week. De inspecteur heeft geen inkomensafhankelijke combinatiekorting (IACK) aan de man toegekend. Hof Arnhem-Leeuwarden (NTFR 2022/100) heeft dit wel gedaan. De  kinderen verbleven namelijk gedurende in elk geval 27 weken, en dus meer dan 6 maanden, minstens 3 gehele dagen, 3,5 dag of 4 gehele dagen per week bij hun vader. De staatssecretaris van Financiën heeft cassatieberoep aangetekend. Hij meent dat in het hele kalenderjaar moet zijn voldaan aan het vereiste van doorgaans minimaal 3 dagen per week verblijf bij de co-ouder bij wie het kind niet is ingeschreven.

Het belang voor de praktijk is het feit dat er op basis van de uitspraak van de Hoge Raad niet alleen sprake kan zijn van co-ouderschap indien uw kind minstens 3 dagen per week, gedurende een heel kalenderjaar, bij u is.

Er kan door de uitspraak ook aan de voorwaarden voldaan worden indien uw kind minstens 3 dagen per week, gedurende 27 weken van een kalenderjaar, bij u is.

In 2022 bedraagt de inkomensafhankelijke combinatiekorting maximaal € 2.534.

Bron: Hoge Raad 30 september 2022, ECLI:NL:HR:2022:1345, 22/00188

Deel dit bericht

Altijd op de hoogte blijven?

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief

Waar kunnen we u mee helpen?

Actuele berichten