24 juni 2020

Alertheid geboden in tijden van corona crisis!

Het grote merendeel van de ondernemers ontkomt niet aan de economische gevolgen van de uitbraak van COVID-19. De huidige steunmaatregelen zorgen ervoor dat veel ondernemers nog net het hoofd boven water kunnen houden waar ze normaal kopje onder zouden gaan.

Reikhalzend wordt uitgekeken naar een vaccin zodat we weer terug naar het ‘oude normaal’ kunnen gaan.

De gevolgen voor de economie op de lange termijn moeten nog blijken, zeker is dat ondernemers door de nasleep van deze ongekende crisis in financiële problemen gaan komen.

In deze situatie is fiscale planning zeer belangrijk, denk hierbij aan het volgende:

Een ondernemer in zwaar weer is voornemens zijn bedrijfspand te verkopen omdat door de terugval in vraag het pand te groot is geworden.  Door de corona crisis heeft hij nog te verrekenen verliezen waardoor hij de boekwinst op de verkoop van zijn bedrijfspand geen IB of VPB verschuldigd is.

Echter deze te verrekenen verliezen kunnen opgeslokt worden door kwijtscheldingswinst op een schuld die kwijtgescholden wordt door een schuldeiser omdat deze niet meer voor verwezenlijking vatbaar is. Dit zou betekenen dat over de boekwinst van het bedrijfspand wel belasting moet worden betaald.

Dit kan voorkomen worden door eerst het bedrijfspand te verkopen om zo de te verrekenen verliezen te compenseren en daarna pas de kwijtschelding van uw schuld met de schuldeiser te effectueren.

Op deze manier is de winst die u behaald met het kwijtschelden van uw schuld vrijgesteld door middel van de kwijtscheldingswinstvrijstelling.

Deel dit bericht

Altijd op de hoogte blijven?

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief

Waar kunnen we u mee helpen?

Actuele berichten